Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferguson: Zbog popisa stanovništva BiH gubi milione i kasnije ulazi u EU

edward ferguson

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson izjavio je da bi neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH na vrijeme moglo dovesti do kašnjenja u pristupanju zemlje EU, te do gubitka miliona eura.

Ferguson je rekao da je ovaj popis ključno ekonomsko oruđe, ali da se njim manipulira u političke svrhe, što je potpuno kontraproduktivno, te da vlasti moraju prestati s političkim igrama i da objave rezultate u skladu sa zakonom iz 2013. godine i jasnim evropskim i međunarodnim standardima.

On je dodao da je već sada ostalo malo vremena za usvajanje mehanizma koordinacije u BiH, ali je izrazio nadu da se može postići sporazum bez dodatnih kašnjenja.

“Ako se uskoro ne postigne dogovor, EU neće moći obraditi zahtjev BiH za članstvo jer je funkcionalan mehanizam preduvjet da bi se zahtjev smatrao kredibilnim. Međutim, tu su posljedice više praktične prirode, jer će, na primjer, biti nemoguće dogovoriti nužne strategije za cijelu zemlju radi pristupa EU fondovima za sektore poput transportnog ili poljoprivrednog”, rekao je Ferguson za “EuroBlic”.

Govoreći o provođenju Reformske agende u BiH, Ferguson je naveo da je potrebno još mnogo toga uraditi i izrazio želju za bolju suradnju vladajućih i opozicijskih političkih stranaka, kao i s civilnim društvom, kako bi se osiguralo da BiH ne dobiva samo nove, nego i bolje zakone.

“EU je pozdravila zahtjev za članstvo kao znak predanosti BiH evropskoj budućnosti, ali kao što je rekao povjerenik za proširenje Johannes Hahn, još nisu ispunjeni preduvjeti kako bi se zahtjev smatrao kredibilnim, koji podrazumijevaju napredak u sprovođenju Reformske agende, prilagođavanje trgovinskih odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije”, rekao je Ferguson.

Prema njegovom mišljenju, približavanje EU neće nužno značiti manje nadležnosti entitetima, a više BiH.

“S novim pristupom EU jasno smo rekli da smo spremni poštovati postojeće ustavne podjele nadležnosti. Ovo je važna promjena i mislim da nije u potpunosti prepoznata u Republici Srpskoj”, rekao je Ferguson.