Ambasadori saglasni: BiH dobro vodila Komitet ministara VE

Crnadak – briefing CoE 3

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope (VE) Igor Crnadak danas je u Sarajevu održao sastanak sa oko 30 ambasadora država članica Vijeća Evrope, koji su dali mišljenje o predsjedavanju Bosne i Hercegovine Komitetom ministara VE nakon četiri mjeseca.

– Jedan broj zemalja je bio skeptičan u pogledu nastavka predsjedavanja, ali se većina ambasadora složila da BiH ima kapacitet u vođenju organizacije kao što je Komitet ministara Vijeća Evrope. Naglasili su da je naša zemlja uspjela uraditi dobar posao na međunarodnoj političkoj sceni – izjavio je nakon sastanka ministar Crnadak.

Crnadak - briefing CoE 4

Veoma pozitivnim ambasadori su, kaže, ocijenili veoma širok dijapazon tema, među kojima je “Bosni i Hercegovini bio prioritet na životnim temama od obrazovanja, preko borbe protiv nasilja nad ženama i uopšte porodičnog nasilja, interkulturalni dijalog i uopšte jedna međuetnička i međureligijska saradnja”.

– Imali smo dosta rasprostranjenu aktivnost na podruju cijele BiH, te smo dobili pohvalu što smo naglasili ulogu mladih i bavljenje njihovim problemima u BiH i zemljama regiona – kazao je Crnadak.

Crnadak - briefing CoE 5

Do kraja predsjedavanja u BiH, najavio je, bit će održan događaj koji će biti fokusiran na mlade iz studentskih udruženja, omladinskih organizacija, te nevladinih organizacija koja se bave pitanjima te populacije.

Također na drugom događaju okupit će se predstavnici podmladaka svih političkih partija u državnom i federalnom parlamentu, te Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Nastojat ćemo da mladima damo jasnu sliku evropske budućnosti BiH i uticaja koji je BiH odigrala tokom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope. To ćemo uraditi uz predstavnike najviših nivoa vlasti u entitetima, te predstavnike ambasadora i zemalja regiona – rekao je Crnadak.