Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amnesty International: Mađarska maltretira izbjeglice

izbjeglice madjarska

Amnesty International (AI) u svom najnovijem izvještaju tvrdi kako Mađarska “maltretira izbjeglice” optužujući tu zemlju da je “namjerno dizajnirala” sistem azila kako bi pridošlice odvratila od ostajanja u Mađarskoj.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava ističe da se mađarske vlasti “namjerno loše odnose prema izbjeglicama” uoči referenduma o planu Evropske unije (EU) za raspodjelu izbjeglica, koji se u Mađarskoj održava u nedjelju, 2. oktobra.

Kako se navodi, na stotine migranta i izbjeglica izloženo je fizičkom maltretiranju, ilegalnom potiskivanju preko granice i nezakonitom privođenju, koje provodi mađarska vlast.

AI posebno kritikuje nova pravila koja je Mađarska uvela 5. jula ove godine odlučivši “vratiti izbjeglice sa svojih granica Srbiji”.

“Strašan tretman i labirintski sistem azila osmišljeni su kako bi odvratili izbjeglice od Mađarske koja je militalizirala svoje granice. U pozadini toksične referendumske kampanje, antiizbjeglička retorika dostiže svoj vrhunac”, tvrdi John Dalhuisen, direktor AI-a za Europu i središnju Aziju.

Mađarska ove nedjelje održava referedum kojem je cilj protivljenje planu EU o raspodjeli izbjeglica među zemljama Unije.

AI za referendum krivi mađarskog premijera Viktora Orbana za kojeg kaže da je “zamijenio vladavinu prava vladavinom straha”, kako bi ohrabrio birače da odbace prijedlog EU na referendumu.