Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Asselborn: Izbjeglička kriza bi mogla dovesti do raspada EU

Jean Asselborn

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn upozorava da bi aktuelna izbjeglička kriza mogla dovesti do raspada Evropske unije (EU), prenosi Anadolu Agency (AA).

Asselborn je, u izjavama za njemačke medije, upozorio da bi do raspada EU moglo doći brzo ukoliko se, umjesto putem solidarnosti, krene putem zatvaranja u sebe i tako izgubi povjerenje naroda.

On dalje upozorava da bi pogrešno shvatanje nacionalizma u Evropi moglo dovesti do izbijanja rata.

Ističući kako Njemačka i neke druge članice shvataju važnost implementacije Ženevskog sporazuma o izbjeglicama, Asselborn tvrdi da postoje i članice koje ne zagovaraju sve vrijednosti zajedništva EU, ali da ipak humanitarne vrijednosti još uvijek drže EU na jednom mjestu.

Na upit da li je Schengenski sporazum o zaštiti vanjskih granica i slobodnom prometu unutar regije, Asselborn je kazao da je jasno da je taj sporazum u opasnosti.

„Ukoliko ne iznađemo brzo rješenje izbjegličke krize i ukoliko još neke zemlje počnu tom pitanju prilaziti isključivo sa nacionalnog aspekta, tada ćemo i sahraniti Schengen. Tako bismo izgubili najvažniji uspjeh EU-a“, kazao je Asselborn.