Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atini rok do 26. aprila da pojača kontrolu na granicama

izbjeglice-grcka123

Evropska unija saopštila je danas da je dala Grčkoj rok do 26. aprila da razjasni kako će da pojača kontrolu na spoljnim granicama ili rizikuje suspenziju iz zone šengena.

EU želi da Grčka do sredine maja riješi probleme oko registracije i uzimanja otisaka prstiju stotine hiljada migranata koji su došli iz pravca Turske.

Evropska komisija je danas kritikovala akcioni plan koji je zvanična Atina prethodno predala, a za koji navodi da, kao prvo, ne sadrži “detaljan vremenski okvir” za rješenje tih problema.

Atina mora jasno da iznese koji zvaničnici su uključeni u rješavanje tih pitanja i pokaže da pravilno koristi sredstva EU dodijeljena za mjere kontrole priliva migranata.

“Komisija traži da Grčka pruži dodatne elemente i pojašnjenja do 26. aprila”, navodi se u saopštenju Evropske komisije, u kome se priznaje da je Atina “ostvarila značajan napredak” u primjeni drugih aspekata akcionog plana, prenosi AFP.

Ako Grčka ne uspije da riješi te probleme do 12. maja Brisel bi mogao da ovlasti druge zemlje članice da produže kontrole na granicama u zoni šengena u naredne dvije godine.

U tom slučaju, Grčka bi bila suspendovana iz zone šengena.