Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrija želi da se u potpunosti zaustavi priliv migranata duž Balkana

izbjeglice-holandija

Austrija želi da se ne samo smanji priliv migranata u Evropu već da se u potpunosti zaustavi, poručila je danas ministrica unutrašnjih poslove te zemlje Johanna Mikl-Leitner na ministarskoj konferenciji o zajedničkom upravljanju migracijama.

Austrijska ministrica je na konferenciji o balkanskoj ruti na kojoj učestvuju ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije izjavila da se Austrija i dalje zalaže za zajedničko rješenje po pitanju migranata, ali da EU treba kratkoročne “nacionalne mjere” dok se priliv ne zaustavi.

“Važno je i neophodno zaustaviti priliv migranata duž Balkana. Potrebne su nam mjere koje ćemo moći provesti zajedno sa zemljama Balkana”, poručila je Leitner u izjavi za medije.

Braneći potrebe sastanka austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz izjavio je kako Grčka, koja nije pozvana na ministarsku konferenciju, “zaintesirana samo da transportuje izbjeglice što je prije moguće u centralnu Evropu”.

Grčka je zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti, koja se danas održava u Beču na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Johanne Mikl-Leitner i šefa austrijske diplomatije Sebastiana Kurza. Grčko ministarstvo vanjskih poslova ovaj korak je nazvao “neprijateljskim”.

“Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje će imati posljedice po Grčku i njezine granice“, naglasilo je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke u protestnoj noti.

Austrija je u petak počela sa primjenom dnevne kvote od 80 zahtjeva za azil, kao i 3.200 izbjeglica kojima se omogućava proputovanje ako navedu da žele da idu u neku drugu državu. Istovremeno su i neke od zemalja na ruti kojom izbjeglice putuju ka zemljama zapadne Evrope počele pooštravati propise za njihov prolazak preko svojih teritorija, što je izazvalo domino efekat u zemljama duž te rute.

Grčka je povodom toga optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rješenja za krizu, navodeći da se ovaj potez posebno odrazio na Grčku gdje je ostalo na desetine hiljada migranata i izbjeglica, a da svakodnevno u tu zemlju pristiže prosječno 4.000 novih.