Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ban Ki-moon pohvalio napore EU u rješavanju izbjegličke krize

Ban-Ki-moon

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je Evropsku uniju da nastavi zajednički raditi na upravljanju najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata i pohvalio je napore EU-a u rješavanju te globalne pojave.

“Nadam se da će Evropska unija, a i Italija, nastaviti pokazivati globalnu solidarnost”, rekao je Ban u intervjuu za talijanski dnevnik Corriere della Sera.

“Ta je tema prvenstveno važna za Evropu i ohrabruje me to što vidim prve sporazume u EU-u o premještanju izbjeglica… Migracija je sad globalna pojava”, kazao je.

Ban je tu izjavu dao uoči samita EU-a koji se održava u Bruxellesu danas i sutra, već četvrti u šest mjeseci kojim će dominirati izbjeglička kriza.

Glavni tajnik UN-a, koji će tokom dana govoriti u talijanskom parlamentu, također je pozvao Izraelce i Palestince da se bez odgode vrate na pregovore, izjavivši da je razgovarao s čelnicima obiju strana posljednjih dana.

“Stvorena je neodrživa situacija, erupcija nasilja koja je razlog za veliku zabrinutost”, rekao je Ban. “Pokušavam ih vratiti na razgovore.”