Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barnier želi pregovore o Brexitu “bez agresivnosti”

barnier3345

Vodeći pregovarač EU za Brexit, Michel Barnier, u četvrtak je insistirao na ublažavanju napetosti između bloka i Britanije, rekavši kako je sporazum moguć ako se pregovori vode bez “agresivnosti”.

U obraćanju irskom parlamentu on je, međutim, upozorio da će britansko napuštanje EU imati “posljedice”, posebno za Irsku, otvarajući mogućnost za carinske provjere na granici sa Sjevernom Irskom.

– Ako postavimo stvari po prioritetima, ako pregovaramo uz obostrano poštovanje, bez bilo kakve vrste agresivnosti, nema nikakvog razloga da naša snažna Evropa ne održi bliske veze s Ujedinjenim Kraljevstvom – kazao je Barnier.

Obraćajući se zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta u Dublinu, on je, međutim, ukazao na mogućnost povratka carinskih kontrola između Irske i britanske pokrajine na sjeveru.

Mogućnost ponovne uspostave carinskih punktova izazvala je strahovanja od povratka napetosti u Sjevernoj Irskoj, koja je bila zahvaćena decenijama nasilja zbog britanske vladavine do sporazuma na Veliki petak iz 1998.

– Britansko napuštanje EU imat će posljedice. Imamo zajedničku dužnost da govorimo istinu – upozorio je Barnier.

– Carinske kontrole dio su bavljenja granicama EU. One štite jedinstveno tržište, one štite našu sigurnost hrane i naše standarde. Kao što sam govorio u više navrata, ništa u ovim pregovorima ne treba ugroziti mir – kazao je francuski diplomata.

Ponovio da je pitanje granica jedno od tri prioriteta za pregovore o Brexitu, skupa s pravima građana EU koji žive u Britaniji i britanskim računom za napuštanje bloka.

– Moramo prvo ostvariti dovoljan napredak u tim pitanjima prije nego što počnemo raspravljati o budućnosti naših veza s Ujedinjenim Kraljevstvom. Što se ranije to desi, tim bolje. Ukoliko se steknu pravi uslovi, blisko partnerstvo s Britanijom u svačijem je interesu – kazao je.

Napetosti su porasle u posljednjim sedmicama između EU i Britanije uoči početka zvaničnih pregovora o Brexitu nakon britanskih općih izbora 8. juna.

– Želim da postignemo sporazum. Ujedinjeno Kraljevstvo članica je EU 44 godine. Ono bi trebalo ostati naš blizak partner – naglasio je Barnier, prenosi AFP.