Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stolteberg: NATO neće ulaziti u oružane sukobe u Siriji i Iraku

stoltenberg_merkel

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako NATO neće ulaziti u oružane sukobe na području Sirije i Iraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg se sastao u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema njihovog razgovora bile su pripreme za Samit predsjednika i premijera zemalja NATO-a, koji će biti održan 25. maja u Briselu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare izjavio kako od zemalja članica očekuje da ne smanjuju budžete za odbranu, odnosno da za odbranu izdvoje dva posto od BDP-a, kao što je i obećano 2014. godine.

Naglasio je kako će tokom Samita NATO-a u Briselu jedna od glavnih tema biti mogućnosti tujecajnije uloge NATO-a kada je u pitanju borba protiv terorizma na međunarodnom planu.

Na pitanje novinara da li će NATO zvanično pristupiti koaliciji protiv terorističke organizcije ISIS, Stoltenberg je kazao kako se nada da će zemlje članice do 25. maja donijeti odluku.

Kako je istakao, i ako donesu odluku o stupanju u koaliciju, zemlje članice neće odustati od svojih primarnih aktivnosti, te neće ulaziti u oružane sukobe.

“Nećemo ulaziti u sukobe u Siriji i Iraku”, podvukao je Stoltenberg.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, upitana da prokomentariše stanje oko ekstremno desničarskih struktura unutar njemačke vojske, kazala je kako podržava nastojanja ministrice odbrane Ursule von der Leyen za reformama u vojsci.

Naglasila je kako Njemačka pruža podršku NATO-u, ne samo materijalnu, već da na vojnom planu doprinosi od Afganistana do Kosova.

Merkel je ukazala na važnost NATO-a kada je u pitanju transatlanska sigurnost, te dodala kako se u svijetu mijenja sigurnosna situacija. Poručila je da, zbog toga, zemlje članice trebaju razmišljati o tome kako i koliko mogu doprinijeti globalnoj borbi protiv terorizma.