Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgija traži hitne razovore o sigurnosti u vozovima

afp-give-me-back-my-gun-train-attacker-pleaded-with-americans

Belgijski premijer Šarl Mišel pozvao je danas na hitne razgovore sa Francuskom, NJemačkom i Holandijom o povećanju bezbjednosti na prekograničnim vozovima nakon incidenta u vozu u Francuskoj.

Dvije osobe su ranjene juče u borbi sa napadačem naoružanim “kalašnjikovim” u vozu na liniji iz Amsterdama ka Parizu. Dva američka vojnika, od kojih je jedan povrijeđen ubodom noža, bila su među putnicima koji su zaustavili napadača.

“Premijer predlaže hitan sastanak ministara saobraćaja i unutrašnjih poslova iz Belgije, Francuske, NJemačke i Holandije radi jačanja protivterorističkih mjera, posebni kontrole dokumenata i prtljaga”, navodi se u saopštenju iz kabineta belgijskog premijera poslije sastanka Savjeta za bezbjednost.

Na sastanku kojem su prisustvovali ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane i pravosuđa donijeta je odluka o hitnom jačanju patrola francuske i belgijske policije u vozovima “Talis”.

U saopštenju iz kancelarije belgijskog premijera navodi se da je napadač, koji je uhapšen u Francuskoj, bio poznat belgijskim vlastima, a koje je Španija obavijestila da on predstavlja rizik po bezbjednost.

Belgijsko Savezno tužilaštvo saopštilo je da blisko sarađuje sa Francuskom i da je pokrenulo sopstvenu istragu “na osnovu toga što se osumnjičeni ukrcao na voz u Briselu”.

Belgijska Vlada uvela je protivterorističke mjere i prije jučerašnjeg napada u vozu, ali su vozovi “Talis”, koji saobraćaju između Francuske, Belgije, Holandije i NJemačke, bili relativno slabo obezbijeđeni.

Za razliku od vozova “Evrostara”, na liniji između Pariza, Londona i Brisela, prtljag u “Talisu” se nikad ne provjerava, kao ni lična dokumenta.