Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Berlusconi podržava Salvinija kao kandidata za italijanskog premijera

07/03/2018

Silvio Berlusconi podržat će čelnika italijanske euroskeptične stranke Liga u pokušajima da formira vladu, izjavio je bivši premijer u novinskom intervjuu objavljenom u srijedu.

Četiri stranke iz koalicije desnog centra usuglasile su se tokom predizborne kampanje da će čelnik stranke koja osvoji najviše glasova biti njihov kandidat za premijera.

U ličnom porazu zs Berlusconija, ekstremno desničarska Liga nadmašila je njegovu stranku Forza Italia (FI) na nedjeljnim izborima, osvojivši oko 17 posto glasova naspram 14 posto za FI.

– Potpuno poštujući naše sporazume, sada ćemo lojalno podržati pokušaje (Mattea) Salvinija do formira vladu – izjavio je Berlusconi za Corriere della Sera.

– Tu sam da ga podržim, da garantiram snagu naše koalicije i održim naše obavezivanje prema glasačima – kazao je.

Rezultati izbora stvorili su nestabilan parlament, i razgovori o formiranju vlade potrajat će sedmicama a moguće i mjesecima. I Liga i antiestablišment pokret Pet zvijezda tvrde da predsjednik države treba imenovati njihove čelnike kao kandidate za budućeg premijera, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.