Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Berton: Korupcije je prijetnja dugoročnoj stabilnosti BiH

05/06/2018

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ambasada Italije u Sarajevu organizirali su konferenciju „Uloga parlamenta i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u BiH“, na kojoj je razgovarano o saradnji između zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, standardima u borbi protiv korupcije, krivičnom zakonodavstvu i zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton ističe da je Misija u skladu s reformskom agendom BiH pojačala aktivnosti na polju borbe protiv korupcije, te da je glavni partner Misije OSCE-a na ovom polju Državna agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Berton naglašava da jedan od projekata na kojima Misija radi ima za cilj poboljšanje saradnje između antikorupcijskih timova i zakonodnavnih i izvršnih organa na svim nivoima, te dodaje da korupcija prijeti političkoj stabilnosti u BiH.

– Korupcija je prijetnja dugoročnoj stabilnosti BiH. Radit ćemo na ovom problemu u saradnji s italijanskim prijateljima ali i svim drugim akterima koji su zainteresirani da iskorijene ovaj problem u BiH. Znamo da se radi o dugoročnom procesu, ali nadamo se da ćemo uz podršku uspjeti u našem cilju – rekao je Berton.

Dodaje da u BiH korupcija prožima sve nivoe društva, te da niko nije izuzet, ni politika, pravosuđe ili privatni subjekti.

Savjetnik za borbu protiv korupcije u okviru italijanskog predsjedavanja OSCE-om Alfredo Conte svjestan je da je borba protiv korupcije veoma važan politički cilj u BiH, te jedna od ključnih pretpostavki za kretanje BiH prema Evropskoj uniji.

– Borba protiv korupcije je izuzetno važna za Italiju koja predsjedava OSCE-om. Vjerujemo da se možemo boriti protiv ove pošasti samo kroz saradnju svih organa vlasti i organa vlasti s civilnim društvom. Znamo da je mnogo urađeno na lokalnom, entitetskom i državnom nivou, ali još mnogo toga se može uraditi – izjavio je Conte.

Dodaje da će nakon konferencije imati sastanak s kolegijem Parlamentarne skupštine BiH gdje će ponovo potvrditi podršku i tražiti načine za još bolju saradnju.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić ističe da je Agencija u saradnji s Misijom OSCE-a i Ambasadom Italije od februara obišla pet bh. gradova i održala sastanke s predstavnicima zakonodavne vlasti i tijela za borbu protiv korupcije.

– S njima smo razgovarali o problemima s kojima se susrećemo, te kako i šta uraditi kada je u pitanju borba protiv korupcije u BiH. Razgovarali smo kako i na koji način tijela za borbu protiv korupcije na nižim nivoima vlasti učiniti efikasnim. Očekujem da u skorije vrijeme uspostavimo profesionalno tijelo za borbu protiv korupcije u Zeničko-dobojskom kantonu i u Distriktu Brčko – objasnio je Šabotić.

Dodaje da na današnjoj konferenciji treba definisati gdje je BiH po pitanju korupcije i šta je potrebno dalje raditi, te da je borba protiv korupcije zadatak domaćih organa vlasti a ne međunarodne zajednice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.