EU

Bezvizni režim za Britance nakon Brexita s recipročnim pravom za Evropljane

Brexit_London44

Komisija za građanske slobode Evropskog parlamenta većinom glasova – 38 za, osam protiv i tri suzdržana – glasala je da se dopuste poslovna ili turistička putovanja

Evropski poslanici saopćili su u srijedu da britanskim građanima treba omogućiti bezvizni režim u Evropi nakon Brexita, ali samo ako Ujedinjeno Kraljevstvo odobri isto pravo građanima EU, do se blok priprema za eventualno britansko napuštanje bez sporazuma.

Komisija za građanske slobode Evropskog parlamenta većinom glasova – 38 za, osam protiv i tri suzdržana – glasala je da se dopuste poslovna ili turistička putovanja.

Današnjom odlukom odobrava se boravak do 90 dana, ali se ne odobrava pravo na rad. Parlament u punom sastavu vjerovatno će odobriti tu mjeru u četvrtak.

Zvaničnici EU tvrde kako je “veoma vjerovatno” da će Britanija napustiti blok bez sporazuma, izazivajući potencijalno razorne političke i ekonomske posljedice.

Evropljani javno intenziviraju svoje planiranje razlaza dvije strane bez sporazuma, pojačavajući pritisak na Britanski parlament da pronađe kompromis, prenosi Associated Press.