Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana mora ostati na snazi”

azilanti

Potpredsjednik Odbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE) Afzal Kahn, koji je ujedno i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu uime Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), kazao je u izjavi za Fenu da bezvizni režim za građane zapadnog Balkana mora ostati na snazi.

– Tačno je da Evropi nikada nije bilo teže braniti principe tog režima, ali isto tako, nikada nije bilo važnije ostati pri našim obećanjima – naglasio je ovaj evropski parlamentarac.

Izrazio je zabrinutost zbog najavljenog referenduma o pravosuđu u Republici Srpskoj, ističući da stalno najavljivanje referenduma unazađuje napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Podsjetio je da je na posljednjem zasjedanju Vijeća za vanjske odnose EU svih 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije osudilo najave o referendumu u Republici Srpskoj.

– Takva politika RS-a je opasna i može izazvati nove tenzije, a možda i konflikt. Međunarodna zajednica neće zanemariti tu opasnost. Evropa je dugo imala suprotstavljene vizije o budućnosti Balkana. Dugo smo bili neodlučni u provođenju politike i vrijeme je da naša generacija vrati Balkan u Evropu – stav je Kahna.

14588187006_93c92770d8_m

Osvrnuo i na aktuelnu migracionu i izbjegličku krizu kazavši da zemlje zapadnog Balkana moraju biti dio institucionalnog mehanizma koje Evropa kreira za rješenje te krize jer se ne smije praviti razlika između zemalja članica EU i onih koje su na putu da to postanu.

Osudio je ksenofobične i uvredljive politike i aktivnosti koje propagiraju neki neodgovorni evropski političari, smatrajući da izjave mržnje grade nove zidove u Evropi, koji su s mnogo napora srušeni prije više od 26 godina.

Stoga je naglasio da mržnja i netrpeljivost nisu evropske vrijednosti.