Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. delegacija na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

vijece evrope

Članovi stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Strazburu će učestvovati u radu četvrtog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), javlja Anadolu Aegncy (AA).

Jesenje zasjedanje PSVE, koje će trajati od 28. septembra do 2. oktobra, biće posvećeno suočavanju sa izazovima izbjegličke krize u Evropi. Delegaciju bh. parlamentaraca činit će: Senad Šepić, Borjana Krišto, Mladen Bosić, Milica Marković, Željko Komšić i Saša Magazinović.

U dnevnom redu PSVE predviđena je hitna rasprava o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na izbjegličku krizu u Evropi. Tokom rasprave na ovu temu prisutnima bi se trebala obratiti Laura Boldrini, predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije. U Strazburu će se razgovarati i o izazovima s kojima se susreću tranzitne zemlje, kao i o hitnoj potrebi uspostavljanja novog evropskog sistema azila.

Osim tema vezanih za izbjegličku krizu tokom zasjedanja PSVE biće govora i o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te o slobodi ispovijedanja vjere u demokratskom društvu.