BiH bi odgovore na Upitnik EK trebala okončati do kraja godine

upitnik-brisel

Proces europskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive bila je tema skupa na visokoj razini održanog u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na skupu u Briselu sudjelovali su članovi Evropskog parlamenta, članovi parlamenata država u pretpristupnom procesu i članovi parlamenata država članica Europske unije (EU).

U ime BiH skupu su prisustvovali predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović, te zastupnica u Zastupničkom domu Aleksandra Pandurević.

Dvodnevni događaj organizirala je Koordinacijska skupina za potporu demokraciji i izborima (DEG) u suradnji sa Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta (EP), Pododborom EP za ljudska prava i izaslanstvima EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Drugoga dana skupa održan je zajednički sastanak sa Odborom za vanjske poslove EP kojim predsjedava David McAllister, na temu srednjoročne revizije Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), te usklađivanja financiranja s političkim prioritetima.

Ovom prigodom kazano je kako su IPA fondovi od velike važnosti za razvoj regije Zapadnog Balkana, kao i da je u budućnosti, pored kontrole nad utroškom, potrebna i procjena koristi od uloženih sredstava.

Središnji dio bio je posvećen stajalištima zemalja Zapadnog Balkana o procesu i perspektivama procesa europskih integracija. U uvodnom izlaganju glavni ravnatelj Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson ustvrdio je da Zapadni Balkan ima europsku perspektivu, te da je ovoj regiji potrebno pomirenje i stabilnost.

Također, naglašena je potreba gospodarske reforme i nužnost dobrog funkcioniranja demokratskih institucija. Osim Danielssona i ostali sudionici Okruglog stola izrazili su potporu nastojanjima zemalja Zapadnog Balkana za članstvom u EU.

Sudionicima se obratila se predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je ocijenila da je održavanje skupa u Briselu znak kako EU zemlje ove regije vidi u okvirima svojih granica.

Krišto je izrazila uvjerenje da će davanje odgovora na Upitnik Europske komisije biti okončano do kraja ove godine, te još jednom iskazala jedinstveni stav BiH o članstvu u EU.

U obraćanju Krišto naglašena je potreba izmjene Izbornog zakona BiH koji treba osigurati legitimno predstavljanje i ispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH. Krišto je ukazala i na potrebu dobrih odnosa sa susjedima, kao i na činjenicu da su u rješavanju svih pitanja diplomacija i politički dogovor jedini pravi put.