BiH među sedam zemalja koje i pored Brexita žele u EU

zvizdic eu bih (5)

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) šokirao je mnoge, a nedugo zatim govorilo se i o mogućnostima da neke druge zemlje napuste Uniju.

Za nešto više od 500 dana Velika Britanija će i zvanično prestati biti članica EU, no čak ni izlazak tako važne i velike članice nije obeshrabrio pojedine zemlje da pokušaju pristupiti ovom političkom i ekonomskom savezu.

Kako navodi portal Hitc.com ukupno sedam zemalja još uvijek teži ulasku u Uniju. To su: Turska, Srbija, Albanija, Makedonija, Crna Gora, BiH i Kosovo.

Ovaj portal navodi da je BiH, za razliku od nekih od pobrojanih zemalja, još uvijek samo potencijalni kandidat, te da je još uvijek daleko od toga da dobije zvanični status kandidata.

“Ova kompleksna zemlja, koja ima tri predsjednika izabrana po nacionalnoj osnovi, još uvijek se suočava sa brojnim preprekama koje je sprječavaju da dobije kandidatski status. Za BiH, put ka EU će biti iznimno dug”, navodi portal Hitc.com.

Kao “problematičnu” zemlju ovaj portal je izdvojio i Kosovo, koje još uvijek nije zvanično priznato od strane pojedinih evropskih zemalja kao što su Srbija i Španija. No, Evropska komisija smatra Kosovo potencijalnim kandidatom.