Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH na još sedam pitanja nema odgovor

cvijanovic zvizdic
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetski premijeri Denis Zvizdić, Željka Cvijanović i Fadil Novalić izrazili du danas zadovoljstvo nakon sastanka Kolegija za evropske integracije, najvišeg tijela u okviru Mehanizma koordinacije, jer je usaglašena većina od tri posto (80) preostalih odgovora iz Upitnika Evropske komisije.

Zvizdić je nakon sastanka novinarima potvrdio da je preostalo još samo sedam odgovora koje treba usaglasiti, a i taj dio trebao bi biti završen u narednih nekoliko dana, kako bi do kraja godine bio kompletiran Upitnik Evropske komisije na bh. jezicima.

Napomenuo je da se radi o 0,3 posto pitanja koja treba usaglasiti, a jedno od njih odnosi se na grupu ekonomskih kriterija gdje je potrebno predstaviti socio-ekonomske podatke za period od 2006. do 2015. godine u vezi sa stanovništvom prema spolnoj starosti, dobi i regionalnoj raspoređenosti.

– Drugo pitanje je vezano za poglavlje 24. Tu imamo dva vezana pitanje jedno je koja je uloga i doprinos obavještajno-sigurnosnih službi i da li se BiH suočava s bilo kojim oblikom terorizma te je potrebno navesti broj osoba koje su do sada optužene i osuđene za krivična djela terorizma – dodao je Zvizdić.

Također, set od četiri pitanja dolazi iz grupe “Politički kriteriji”, a prvo je da se da jasan opis nadležnosti i postupka izbora, odlučivanja šefa države i da li postoje posebni uvjeti za njihov izbor te da li imaju pravo veta u postupku odlučivanja.

– Od ovih sedam, tri pitanja vezana su za nestale osobe i to da li organi vlasti poduzimaju punu odgovornost za pronalaženje nestalih, da li se prema žrtvama i porodicama postupa na isti način u cijeloj BiH i da li postoji institucija za traženje nestalih osoba – kazao je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH biti verificirano 15 odgovora iz Upitnika koja se odnose na tu instituciju i time bi se moglo konstatirati da su sva pitanja na bh. jezicima odgovorena i ona će se prevoditi na engleski.

Zahvalio je svim članovima radnih grupa koje su u posljednja četiri mjeseca predano radile na usaglašavanju odgovora, a radi se o više od 1.300 osoba u tim radnim grupama, dodajući da su oni na stručan i kvalitetan način pripremili odgovore i tako iznijeli kompletan ovaj proces.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić napomenuo je da se u samoj završnici godine rješavaju najvažnije stvari, budući da je prošle sedmice usvojen set zakona o akcizama, a danas se očekuje i da se nakon 14 mjeseci razriješi problem s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) odnosno zastoj u realizaciji Pisma namjere i pregovorima s MMF-om.

– Također, odgovaranje na Upitnik od izuzetnog je značaja jer se radi o tehnički složenom i obimnom pitanju. Kritiziramo se da mi to sporo radimo jer su drugi to uradili za četiri ili pet mjeseci, međutim ovaj posao nije isto raditi u Makedoniji koja ima jedan pravni subjekt, dok se taj posao kod nas rješava u trinaest subjekata – pojasnio je Novalić. Međutim, ovo nije bilo samo rješavanje pitanje Upitnika EK-a, nego se ovdje pokazalo i da funkcionira Mehanizam koordinacije, tijelo putem koje BiH jednim glasom treba razgovarati s Evropskom unijom.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović podvukla je da je današnji sastanak dao rezultate te je od 3.242 pitanje preostalo još samo sedam koje treba usaglasiti, cijeneći da će se taj broj i ponovo smanjiti nakon što se dobiju dodatna obrazloženja od Predsjedništva BiH.

– Neka pitanja koja su se odnosila na kantone, Federaciju, Republiku Srpsku i neka ministarstva u Vijeću ministara su razriješena stoga ostaju samo pitanja za koja očekujemo angažman drugih institucija da nam pomognu da bismo izašli sa usaglašenim stavom – pojasnila je Cvijanović.

Izrazila je očekivanje da u tom dijelu neće biti nekih prepreka, a ono što je najvažnije je da ovaj proces ide svojim tokom iako joj je, kaže, žao što to nije išlo i brže, međutim u pitanju je veliki posao gdje se zahtjeva interakcija velikog broja institucija i različitih nivoa vlasti.