Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH očekuju najobimniji upitnik u historiji proširenja Evropske unije

crnadak eu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u razgovoru za Anadolu Agency uoči sutrašnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Hrvatske Mirom Kovačem, koji stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, rekao je da od sastanka sa hrvatskim kolegom očekuje i u narednom periodu pozitivan pristup Hrvatske i podršku evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Crnadak je rekao da očekuje i podršku potrebi da se o svemu dogovara unutar zemlje i da suština budućnosti Bosne i Hercegovine bude u onome što se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

“Pozdravljam odluku kolege Kovača da mu prva zvanična posjeta bude upravo posjeta Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da ćemo već od prvog dana imati dobru komunikaciju i saradnju, posebno zbog toga što se nas dvojica poznajemo od ranije, još iz krugova Evropske narodne partije. Očekujem da na početku napravimo jednu vrstu pregleda pitanja koja će biti pred nama u narednom periodu i uvjeren sam da ćemo u ovoj godini isto kao i sa drugim susjednim zemljama Srbijom i Crnom gorom nastaviti poboljšanje odnosa i sa Hrvatskom”, naveo je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH rekao je kako je siguran i da će pitanje aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i daljeg evropskog puta BiH biti jedna od tema njegovog susreta sa hrvatskim kolegom i u skladu sa tim i pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU.

“Generalno naša je poruka koju ćemo prenijeti, a koju ja prenosim i drugim jeste da se u ovom postupku ima razumijevanja za BiH i da se stvari rade postepeno, da se ne bi došlo u poziciju da tržište BiH bude naglo i snažno izloženo uticaju koji bi mogao da ima izrazito negativne efekte”, rekao je ministar Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH dao je i svoju ocjenu vezanu za odluku da Bosna i Hercegovina 15. febrauara u Bruxellesu podnese aplikaciju za članstvo u EU.

“Jedan broj zemalja u EU jeste bio za to da ne žurimo sa aplikacijom. Međutim svi su, apsolutno svi i dalje na podršci novom evropskom pristupu BiH i daljem našem napredovanju na evropskom putu. Prema tome ja mislim da trenutno jedini pravi uslov jeste mehanizam koordinacije. Ukoliko to završimo ovih dana onda će naša aplikacija biti vjerodostojna i ja mislim da se vrlo brzo može očekivati pozitivna reakcija”, naveo je Crnadak.

Istakao je da mehanizam kordinacije, na kraju krajeva, je nešto što treba Bosni i Hercegovini, posebno jer nakon podnošenja aplikacije BiH čeka upitnik Evropske komisije.

“To će biti vjerovatno najbrojniji upitnik u istoriji proširivanja EU. Mi da bismo na bilo koje pitanje iz njega odgovorili moramo imati mehanizam koordinacije. Zato ja iskreno očekujem da to uradimo i mislim da onda možemo očekivati dobru atmosferu 15. februara”, upozorio je Crnadak.

S obzirom kako će Bosna i Hercegovina većinu odgovora iz upitnika Evropske komisije morati potražiti u popisu stanovništva koji je obavljen oktobra 2013. godine, ali čiji rezultati nikada nisu objavljeni ministar vanjskih poslova BiH navodi kako će se to morati brzo desiti.

“Potpuno je logično da moramo imati popis stanovništva objavljen i zvaničan kada smo ga već obavili. Za bilo kakvo planiranje, bilo kakvu ozbiljniju analizu i bilo kakav ozbiljniji razvoj morate imati precizne podatke. Mi smo to uradili i sasvim je logično što je i to nešto što se od nas očekuje. Dakle, ponovno u pitanju je još jedna stvar koju ne radimo samo radi domaće zadaće Bruxellesa nego zato što nam istinski treba”, zaključio je u razgovoru za Anadolu Agency Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.