Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH ostala dva uslova za podnošenje aplikacije za članstvo u EU

magazinovic sassa

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović kazao je danas novinarima u Sarajevu da BiH mora uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije, te adaptirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da bi predala kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

– Kada je u pitanju mehanizam koordinacije nisam optimista osim ukoliko se ne pristane da se kantoni u unutrašnjoj strukturi države izjednače s državom. Ako se donese takva politička odluka, za koju smatram da je štetna, bit će moguće ispuniti ovaj uvjet – stav je Magazinovića.

Također, kada je u pitanju prilagodba Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u smislu trgovine s Hrvatskom gdje je Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa imalo stav da se zaštite domaći proizvođači i da se ravnopravno pregovara s EU, Magazinović nije optimista da se na taj način mogu završiti pregovori.

– Ukoliko odustanemo od svog stava da zaštitimo domaće proizvođače onda se taj uvjet može ispuniti, ali mislim da je to prevelika cijena za kredibilnu aplikaciju – zaključio je Magazinović.