Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH potpisala regionalni ugovor o Transportnoj zajednici sa EU

Ismir jusko333

Parafiranjem ugovora o Transportnoj zajednici, Bosna i Hercegovina se danas pridružila Albaniji i Crnoj Gori u opredjeljenju da se uspostavi regionalna Transportna zajednica.

U prisustvu zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldouna Sinne, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko parafirao je Ugovor o uspostavljanju Transportne zajednice, uime BiH.

Sinno je pojasnio da ovaj događaj predstavlja okončavanje dugačkoj procesa koji je započeo 2008. godine i početak je nove ere saradnje između EU i zemalja zapadnog Balkana.

– Postoji snažna nada da će, nakon Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovini, ostali uslijediti u narednim danima i sedmicama – dodao je zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno.

Cilj tog ugovora je uspostavljanje integriranog tržišta za infrastrukturu i zemljišta, unutarnje plovne putove i pomorski promet, te da se relevantno zakonodavstvo uskladi s pravnom stečevinom Evropske unije u regiji zapadnog Balkana.

Ugovor će doprinijeti povoljnim uvjetima da se sektor transporta na zapadnom Balkanu učini djelotvornijim s neto pozitivnim učinkom na rast i stvaranje radnih mjesta.

Ugovor će također biti i od ključnog značaja za implementaciju reformi iz Connectivity agende Šestorke Zapadnog Balkana (WB6), saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.