Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijes zbog blokiranja nominacije muslimanke za premijerku Rumunije

Sevil Shhaideh

Socijaldemokratska stranka Rumunije iskazala je na jučerašnjoj pres konferenciji snažne reakcije zbog odbijanja nominacije prve muslimanke za mjesto premijera, izvještava Euronews.

Ova stranka je izrazila ljutnju na predsjednika Rumunije zbog ovog događaja.

Predsjednik ove stranke, Liviu Dragnea, rekao je da “ovaj čovjek (predsjednik Rumunije Klaus Iohannis) želi izazvati političku krizu u Rumuniji.”

– Provest ćemo brzu analizu i ukoliko nakon toga zaključimo da bi bilo dobro za ovu zemlju da predsjednik bude suspendovan, nećemo oklijevati – rekao je Dragnea.

Rumanski predsjednik u utorak je odbio da imenuje za premijerku ekonomisticu koja bi bila prvi muslimanski premijer te zemlje.

Predsjednik Iohannis izjavio je da je “pažljivo odvagao argumente za i protiv” za imenovanje Sevil Shhaideh (52), novajlije u politici, na premijerski položaj. Pozvao je Socijaldemokratsku partiju, koja je pobijedila na izborima 11. decembra, da imenuje drugog kandidata.

Iohannis nije kazao zašto nije imenovao Shhadieh, koju su kritikovali neki analitičari zbog nedovoljnog političkog iskustva. Ona je kratko obavljala dužnost ministrice za regionalni razvoj u 2015. godini, prenosi AP.