Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri godine kazne bh. kickboxeru zbog dopinga

kikbokser

Kickboxer Ahmed Kastrati kažnjen je sa četiri (4) godine zabrane takmičenja zbog prisustva supstance 17 alfa – hydromethyl – 17 alfa – methyl – 18 – norandrost – 1,4,13 – trien – 3one (metandienon) u njegovom uzorku za doping kontrolu.

Ovime je kastrati je počinio prekršaj člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Agencija za antidoping kontrolu je uzorak prikupila tokom doping kontrole van takmičenja 19.10. 2016. na treningu u Tuzli.

Kaznu Kastratiju je izrekao Kickboxing savez Bosne i Hercegovine, a ona teče od dana uzimanja uzoraka za doping kontrolu 19.10.16.

Metandienon je u Listi zabranjenih sredstava za 2016. godinu svrstan u grupu S1.1.a egzogenih anaboličkih steroida. Riječ je o jednom od najpopularnijih preparata na crnom tržištu koje je moguće naći i pod nazivima dianabol, danabol, metanabol, itd.

Izuzetno je popularan među body builderima jer povećava masu i snagu mišića, a dodatni efekt je poboljšanje fizičke izdržljivosti. Negativni efekti su kao i kod drugih anaboličkih steroida (povećanje grudi kod muškaraca, povećan krvni pritisak, oštećenja jetre itd.)