Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši lider socijaldemokrata favorit za predsjednika Portugala

de sousa

Blizu 9,7 miliona registriranih birača danas bira novog predsjednika Portugala, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 12.000 biračkih mjesta otvoreno je jutros u osam sati po lokalnom vremenu, a u prvom krugu izborne utrke učestvuje rekordnih deset predsjedničkih kandidata.

Za pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora jedan od kandidata mora osvojiti natpolovičnu većinu, a u slučaju da to ne pođe za rukom niti jednom od njih, drugi krug izbora je zakazan za 14. februar, a u njemu će se nadmetati dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova u prvom krugu.

Funkcija predsjednika države u Portugalu je reprezentativnog karaktera, a bira se na mandat od pet godina. Aktuelni predsjednik Anibal Cavaco Silva nije imao pravo da se kandidira, jer je već u tri navrata obnašao tu poziciju.

Prema anketama provedenim uoči izbora, uloga favorita pripala je 67-godišnjem profesoru prava i bivšem čelniku Socijaldemokratske partije (PSD) Marcelu Rebelu de Sousi.

Sousa, poznatiji pod nadimkom „Profesor“ bi, prema anketama, mogao pobijediti već u prvom krugu. Njegov najveći oponent je ljevičar Jorge Sampaio de Novoa.