Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: I pored teških političkih debata put prema EU najbolji pravac

branislav_borenovic

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović boravi u Minhenu na konferenciji Izvršnog komiteta Internacionalne demokratske unije, svjetske političke organizacije partija desnog centra.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH i RS, Borenović je tokom konferencije rekao da je neophodno nastaviti s ekonomskim reformama, primjenom usvojenog mehanizma koordinacije i efikasno raditi na ispunjavanju Upitnika kako bi BiH u roku od dvije godine dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasio je i da je Dejtonski mirovni sporazum najveća vrijednost kojom se čuva dvoentitetska struktura BiH i konstitutivnost naroda, te obezbjeđuje mogućnost razvoja i napretka Republike Srpske, FBiH i BiH, saopćeno je iz PDP-a.

Istakao je i da je, i pored teških političkih debata i međusobnog nerazumijevanja, put prema EU najbolji pravac u kojem ‎se treba kretati kako bi se dostigli potrebni standardi i kriteriji, od čega će najveću korist imati građani.

PDP-e je jedna od 87 članica IDU, među kojima su američki republikanci, njemačke CDU i CSU, španska Narodna partija, grčka Nova demokratija, britanska Konzervativna partija…

Domaćin današnjeg sastanka je Kršćansko-socijalna unija (CSU) Bavarske.