Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Pokazan jedinstven stav prema procesu evropskih integracija

borenovic1

Članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske razgovarali su danas u Banjoj Luci sa specijalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom o napretku i procesu evropskih integracija.

Predsjednik Odbora Branislav Borenović upoznao je Dan Predu o radu tog parlamentranog tijela za evropske integracije i regionalnu saradnju, ističući da je formirano jednoglasnom odlukom Skupštine i da se bavi procesom usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zajedničkom pravnom tekovinom Evropske unije.

– U skladu s Poslovnikom Narodne skupštine, Odbor je je nadležno radno tijelo čiji zadatak je provjera usaglašenosti nacrta i predloga zakona sa zajedničkom pravnom tekovinom Evropske unije. Mi to radimo od svog formiranja i time jasno dokazujemo naš jedinstven stav prema procesu evropskih integracija – rekao je Borenović.

Upoznao je Dan Predu i da je na inicijativu Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS-a uspostavljen Parlamentarni forum za evropske integracije kojeg osim navedenog Odbora čine i Zajednička komisija za evropske integracije BiH i Komisija za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Rekao je da se ovaj forum sastaje svaka tri mjeseca i da se zaključci donose konsenzusom svih aktera, saopćeno je nakon sastanka.

Dan Preda je istakao nephodnost saradnje poslanika Narodne skupštine RS-a sa poslanicima i poslaničkim grupama Evropskog parlamenta, ističući da taj proces može da započne mnogo prije nego što zemlja postane članica EU.