Bosanka kreira britansku politiku u Evropskom parlamentu

nadja skaljic2

– Evropska unija stoji na velikoj prekretnici. Ovo ljeto će odrediti mnogo toga: čekamo Brexit, Slovačka preuzima predsjedavanje EU, predstoji nam prezentacija EU Globalne strategije. Unija iznalazi nova rješenja za svaki novi problem: ekonomski rast, izbjeglice, terorizam… Normalno je nemati uvijek spreman odgovor na baš sva pitanja. Pogotovo Unija koja je živi organizam, zajednica zemalja.

Sve te zemlje danas, više nego ikad, shvataju da su različitosti između njih, zapravo, dominantno obilježje EU. Jedan broj njenih stanovnika zbog toga strahuje od poremećaja tzv. «tradicionalnih» evropskih vrijednosti. Ovakvi stavovi su doveli do jačanja desnice u Evropi. Međutim, većina zemalja EU je i dalje opredijeljena ka zajedničkom djelovanju. Zato se trenutno sagledavaju različiti pristupi koji će pomoći u pronalaženju modela kojim će se to i najefikasnije postići. Ipak je Evropska unija i dalje najveći projekt mira i prosperiteta u svijetu, kazala je u intervjuu za magazin “Azra” Nađa Škaljić, politički savjetnik u britanskoj delegaciji Evropskog parlamenta.

Nađa kaže kako je ovo najvažniji trenutak za poslijeratnu BiH, u kontekstu evropskih intergracija.

– Najvažniji trenutak za BiH je formalna predaja aplikacije za članstvo u EU. Uprkos problemima u kojima se i sama EU nalazi, našu aplikacija su prihvatili. To je veliki znak podrške. Sada mi moramo opravdati to povjerenje. To je EU zadaća koje se ne trebamo bojati. Svaka općina, svaki entitet moraju igrati svoju ulogu, bez uzurpacije bilo čijih ovlasti. Odgovornost je i na svakom našem građaninu. Oni će izražavanjem izborne volje birati tim koji će imati ovlasti da proces euroatlantskih integracija vodi naprijed. Ako budu birali one koji nisu potpuno opredijeljeni za ovaj put, teško će se kasnije moći žaliti.

nadja skaljic

– Često znam reći klegama u Bruxellesu; mi Bosanci i Hercegovci hoćemo nazad u Evropu. Tu smo rođeni, tu živimo. Sada nam predstoji usklađivanje normi, kako bismo bili dio istog ekonomsko-političkog bloka. Zbližavanje BiH i EU je od obostrane koristi. Usuđujem se reći, u ovom momentu prioritetnija za EU nego za nas, kazal je Škaljić.

Nađa je završila Pravni fakultet u Sarajevu, magistrirala međunarodno pravo na Oxfordu, magistrirala međunarodne odnose na The Fletcher School (najstarija američka škola za međunarodne odnose) i na Harvardu.

Doktorat iz politike na Oxfordu je u toku. Jedna je od koautorica knjige o «Etici i Međunarodnim odnosima», s uglednim harvardskim profesorom Michaelom Ignatieffom.