Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Dostavljanje upitnika optimistička poruka za BiH

bosic

Predsjedavajući Predstavnčkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je izjavio za Fenu da dostavljanje upitnika Evropske komisije 9. decembra za Bosnu i Hercegovinu znači da je uspjela da pređe jednu stepenicu.

– To je optimistička poruka da BiH može da se nađe na tom putu i mislim da je to dobra poruka – ocijenio je Bosić.

Kaže kako misli da neće biti problem odgovoriti na pitanja iz upitnika.

– Da li će ti odgovori biti afirmativni za BiH ili ne, vjerovatno će biti i ovoga i onoga. Problem može biti koordinacija na različitim nivoima vlasti i politikantstvo pojedinih koji bi trebali da učestvuju u tom procesu. Kod nas se svaka inicijativa na svakom sektoru svede na kraju na neko političko prepucavanje koje je vezano za nacionalni interes – naveo je Bosić.

Govoreći o aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je to u procesu pridruživanja svakako usvajanje zakona koji treba da budu usklađeni sa propisima EU i „tu je ključna uloga Parlamenta“.

– Kada se dođe do tog stanja, treba postići unutrašnji konsenzus o tome da bi se brzo prošlo kroz taj proces. Ja sam kao ambasador BiH u Sloveniji bio upravo u vrijeme kada su oni pristupali. Oni su imali unutrašnji politički konsenzus i sve prijedloge su usvajali bez mnog diskusije, računajući na to da je najavažnije da usklade što prije svoje norme sa evropskim – kazao je Bosić.

On misli da bi to bilo moguće postići i u BiH.