Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker u EP

Brexit neće ugroziti razvoj Evropske unije

juncker

Požar u katedrali Notre Dame nas je još jednom podsjetio da veze među nama ne čine samo sporazumi koje smo potpisali, poručio je šef Evropskog vijeća Tusk

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ne može ugroziti razvoj te evropske organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Juncker je u obraćanju zastupnicima Evropskog parlamenta u Strazburgu kazao kako se Velika Britanija treba konstruktivno i odgovorno ponašati sve dok je članica Evropske unije.

“Brexit nije budućnost Evropske unije. Taj proces ne može i neće zaustaviti naš razvoj“, kazao je Juncker i dodao da bi se više pažnje trebalo posvetiti važnijim pitanjima, poput budžeta EU-a, međunarodne trgovine i predstojećih evropskih parlamentarnih izbora.

Juncker je poručio da budućnost Evropske unije određuju međunarodni trgovinski ugovori i saradnja sa međunarodnim partnerima.

Šef Evropskog vijeća Donald Tusk također se obratio na sjednici Generalne skupštine Evropskog parlamenta i izrazio je duboku žal zbog sinoćnjeg požara u srednjovjekovnoj katedrali Notre Dame u Parizu.

Izrazivši puno uvjerenje da će Francuska uspjeti obnoviti taj simbol Pariza, Tusk je pozvao i članice Evropske unije da pomognu u tom procesu.

“Požar u katedrali Notre Dame nas je još jednom podsjetio da veze među nama ne čine samo sporazumi koje smo potpisali“, poručio je Tusk.

Komentirajući proces Brexita, Tusk je kazao da je prolongiranje tog provesa ostavilo dovoljno vremena i prostora da Velika Britanija nađe adekvatna rješenja kriza.

“Evropsko vijeće od Velike Britanije očekuje jasnu poruku o budućim koracima“, kazao je Tusk i dodao da je priča o Brexitu odveć dosadila svima u Evropi, ukljuujući i njega lično.