EU u fokusu

Britanci će o članstvu u EU odlučivati u junu 2016?

26/07/2015

Velika Britanija održat će referendum o članstvu u Evropskoj uniji u roku od najviše 12 mjeseci, objavio je danas britanski Independent prenoseći da britanski premijer David Cameron vjeruje da je pritisak stvoren najavama o održavanju referenduma najbolji način da se ishode određeni ustupci od ostatka Evrope.

Premijer Cameron planira službeno objaviti datum održavanja referenduma na konferenciji Konzervativne stranke u oktobru, navodi list, dodajući da će se, prema predviđanjima, referendum održati u junu 2016. godine.

Cameron se obavezao na održavanje referenduma o mogućem izlasku ili ostanku u Evropskoj uniji do kraja 2017. godine u manifestu Konzervativne stranke s kojim je izišao na parlamentarne izbore u svibnju ove godine.

Nakon što je osvojio izbore britanski premijer posjetio je evropske prijestolnice kako bi svoje partnere upoznao s programom i dobio podršku za njega.

Neke od reformi koje Cameron traži unutar EU, u zamjenu za britanski ostanak u članstvu, su promjene vezane uz povlastice za migrante koji u Britaniju dolaze iz drugih evropskih zemalja kao i opcija da zemlja ne ulazi u daljnje procese vuropske integracije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.