Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanija i Italija se saglasile o potrebi duboke reforme EU

eu brisel

Velika Britanija i Italija su se saglasile o potrebi za reformom Evropske unije kako bi se zaštitila prava članica bloka koje ne pripadaju eurozoni, promovirale poslovne aktivnosti i bavilo bi se migrantskom krizom na efikasniji način.

Pišući u londonskim novinama The Daily Telegraph, britanski i italijanski ministri vanjskih poslova navode da dvije zemlje imaju mnogo zajedničkog.

– Italija i Ujedinjeno kraljevstvo slažu se oko potrebe duboke reforme EU u pojednostavljenju njenog funkcioniranja, procedura i pravila – pišu Philip Hammond i Paolo Gentiloni u zajedničkom članku.

– Možemo zajednički raditi na reformskom paketu EU koji se bavi konkretnim temama kao što je uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomski nastup i socijalna zaštita, u cilju stvaranja EU jednostavnijom, efikasnijom i manje birokratskom – navode dvojica šefova diplomatije.

Dvojac piše da su EU potrebni “drugačiji putevi integracije” koja može koegzistirati, što je ključni zahtjev Britanije koja se sve intenzivnije odmiče od političke unije na kojoj insistira 28 država članica bloka, prenosi Reuters.