330 glasova za

Britanski zastupnici podržali sporazum o Brexitu

Britanski_parlament_Johnson_Brexit_septembar_2019_Xinhua

Velika većina koju su na izborima prošlog mjeseca osvojili konzervativci premijera Borisa Johnson osigurala je usvajanje zakona, uprkos protivljenju manjih stranaka

Britanski zastupnici u donjem domu parlamenta odobrili su u četvrtak prijedlog zakona koji će omogućiti Velikoj Britaniji da napusti Evropsku uniju 31. januara sa izlaznim sporazumom, čime će biti okončana trogodišnja neizvjesnost oko uslova izlaska Britanije iz Unije nakon referenduma iz 2016. godine, prenosi Slobodna Evropa.

Zastupnici su sa 330 glasova za i 231 protiv izglasali prijedlog zakona o izlaznom sporazumu postignutom sa Evropskom unijom prošle godine.

Ovo će omogućiti britanskom premijeru Borisu Johnsonu da okrene novu stranicu u najdubljoj političkoj krizi koju je Britanija imala u zadnjih nekoliko decenija i staviti tačku na strah od izlaska bez sporazuma.

Velika većina koju su na izborima prošlog mjeseca osvojili konzervativci premijera Borisa Johnson osigurala je usvajanje zakona, uprkos protivljenju manjih stranaka. Prijedlog zakona je usvojen nakon trodnevne rasprave.

– Vrijeme je da sprovedemo Brexit. Ovaj prijedlog zakona će to učiniti – rekao je ministar za Brexit Stephen Barclay zastupnicima.