Brkić i Šramek o približavanju BiH EU i NATO-u

bih-eu21042015

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić upoznao je zamjenika ministra insostranih poslova Češke Ivu Šrameka o evropskoj agendi  i koracima koje BiH planira da napravi  u okviru  približavanja EU, te ukazao na potrebu što skorijeg aktiviranja Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO-u.

Šramek je istakao da BiH uvijek može računati na Češku u procesu evroatlantskih integracija, te da su zemlje zapadnog Balkana prioritet Praga, posebno sada kada Češka predsjedava Višegradskom grupom /V4/, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Oni su naglasili da BiH i Češka imaju odlične bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, ali da u narednom periodu treba raditi na jačanju ekonomske saradnje i  organizovanju posjeta na visokim nivoima.

Na jučerašnjim bilateralnim konsultacijama u Pragu Brkić je zahvalio za razvojnu pomoć Češke, kroz koju se u BiH na godišnjem nivou implementiraju projekti vrijedni dva do tri miliona evra, te za pomoć koju je BiH dobila nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine.

Tokom konsultacija je razgovarano i o stanju u jugoistočnoj Evropi, krizi u Ukrajini, kao  i o problemu migracija, navodi se u saopštenju.

EU