EU u fokusu

Članice eurozone daju 40 do 50 milijardi eura za Grčku

14/07/2015

Članice evrozone daće od 40 do 50 milijardi evra za trogodišnju finansijsku pomoć Grčkoj, koja će iznositi do 86 milijardi evra, izjavio je neimenovani evropski zvaničnik.

Međunarodni monetarni fond /MMF/ daće veći dio pomoći pošto ova institucija, čije je sjedište u Vašingtonu, treba da Atini isplati 16 milijardi evra iz posljednjeg paketa pomoći koji ističe u martu naredne godine.

Prema navodima zvaničnika, ostatak novca doći će iz privatizacija u Grčkoj i povratkom na finansijska tržišta.

Evropske vlade sukobile su se danas u vezi sa mogućnošću pomoći Grčkoj da ispuni svoje kratkoročne potrebe dok ne budu okončani završni dogovori za treći paket finansijske pomoći, izjavili su danas evropski zvaničnici.

Velika Britanija, koja nije članica evrozone, već je saopštila da je protiv davanja doprinosa Grčkoj kako bi premostila nekoliko većih isplata dugovanja dok ne budu okončani svi detalji paketa finansijske pomoći dogovorenog juče u Briselu.

“Mogu da potvrdim da je nekoliko evropskih zemalja, koje nisu članice evrozone, iznijelo zabrinutosti, što moramo uzeti u obzir.

Skoro sve opcije su veoma teške i sa sobom nose političke, pravne i finansijske komplikacije”, istakao je Evropski komesar zadužen za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis nakon sastanka sa evropskim ministrima finansija.

Finski ministar finansija Aleksandar Stub istakao je da će “za svaku zemlju biti teško da bezuslovno da novu gotovinu”.

Dogovor o novoj finansijskoj pomoći postignut je juče nakon razgovora između evropskih lidera koji su trajali 17 časova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.