Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić na konferenciji “Zapadni Balkan u trenutnom evropskom kontekstu”

josip_brkic_Stockholm2

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na konferenciji „Zapadni Balkan u trenutnom evropskom kontekstu“ koja je održana 29. maja 2017. godine u Stockholmu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske i
Predstavništva Evropske komisije u Stockholmu.

Na konferenciji su sudjelovali i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström, zamjenik generalnog direktora za EU proširenje Maciej Popowski i visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova/europskih integracija šest zemalja Zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra Brkić je u okviru prezentacija zvaničnika ministarstava zemalja Zapadnog Balkana govorio o trenutnoj političkoj situaciji i procesu integracije Bosne i Hercegovine u
Evropsku uniju, te sudjelovao u panel diskusiji o aktualnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, regionalnoj suradnji i EU integracijama.

Kada je riječ o evropskim integracijama, zamjenik ministra Brkić je istaknuo da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus u tom pogledu i naglasio da je 2016. godina bila vrlo uspješna za evropski put Bosne i Hercegovine. Obavijestio je o aktivnostima na davanju odgovora iz Upitnika Evropske komisije koji je uručen Bosni i Hercegovini 9. prosinca prošle godine.

Naglasio je da je napredak BiH na evropskom putu rezultat vrlo ozbiljnog, složenog i zahtjevnog rada, osobito s obzirom na činjenice da je taj proces dugo vremena bio blokiran i da je u provedbi Reformske agende bilo nekoliko zahtjevnih uvjeta koje je trebalo ispuniti.

Istaknuo je da su institucije Bosne i Hercegovine vjerodostojne i sposobne odgovoriti na najzahtjevnije izazove na putu ka evropskim integracijama. Govoreći o regionalnoj suradnji i Berlinskom procesu zamjenik ministra Brkić je naglasio čvrstu opredijeljenost BiH za jačanje regionalne suradnje i unapređenje dobrosusjedskih odnosa, te informirao o pripremama BiH za predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan koji će biti održan 12. jula u Trstu, izrazivši nadu da će Samit rezultirati dobrim odlukama za BiH.