Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruxelles spreman da razgovara o načinima raspodjele tražitelja azila

azilnti124

Bruxelles je spreman da razgovara o načinima raspodjele tražitelja azila u Evropskoj uniji, nakon što su Berlin i Pariz odbacili prvi prijedlog, izjavio je u utorak evropski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Evropska komisija je zatražila prošle sedmice od zemalja članica EU da se pobrinu za 40.000 tražitelja azila iz Sirije i Eritreje koji su stigli u Italiju i Grčku, kao i za 20.000 sirijskih izbjeglica.

Raspodjela bi trebalo da bude izračunata prema broju stanovnika i bruto nacionalnog dohotka država, stope nezaposlenosti i broja već primljenih tražitelja azila.

– Ovaj prijedlog je sasvim razuman kada se uzme u obzir da je 6.000 migranata stiglo u EU samo posljednjih dana – izjavio je Avramopoulos na skupu ministara unutarnjih poslova šest zemalja (Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska) u Moritzburgu, blizu Drezdena.

– Dodatni razgovori su potrebni za ključ raspodjele kako bi se odredio nivo podjele odgovornosti za svaku državu članicu – kazao je on, navodi se u saopćenju njegovih službi.

– Francuska i Njemačka su raspoložene da razmotre prijedlog Komisije prema prihvatljivom i pravednom ključu raspodjele – navodi se u francusko-njemačkom saopćenju.

Pariz i Berlin smatraju da bi ključ raspodjele, koji je predložio Bruxelles, trebalo da “uzme više u obzir već uložene napore”.

– Trenutno, pet država članica je već primilo 75 posto tražitelja azila, a to su Njemačka, Francuska, Švedska, Italija i Mađarska – insistitrali su Pariz i Berlin tvrdeći da takva situacija “nije više održiva”.