Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruxelles zabrinut: Slabljenja May moglo odgoditi pregovore o Brexitu

Theresa May

Lideri Evropske unije strahuju da će gubitak parlamentarne većine britanske premijerke Therese May nakon vanrednih britanskih izbora odgoditi pregovore o Brexitu, koji su trebali početi ovog mjeseca te da bi zbog ishoda izbora moga biti veći rizik od neuspjeha, navodi Reuters.

Guenther Oettinger, evropski komesar iz Njemačke rekao je da je nejasno da li će pregovori početi 19. juna. Uz to oslabljena britanska vlada je dodatni rizik da pregovori neće rezultirati dogovorom koji bi ublažio posljedice izlaska u martu 2019. godine.

– Treba nam vlada koja može djelovati. Sa slabim partnerom pregovori mogu krenuti u pogrešnom smjeru – rekao je Oettinger njemačkom radiju.

Francuski premijer Edouard Philippe je odmah sasjekao bilo kakvu priču o tome da bi Britanija mogla napraviti zaokret i zatražiti ostanak u Uniji – za šta bi trebala saglasnost cijele EU.

Finski premijer Juha Sipila izjavio je da će formiranje nove britanske vlade, vjerovatno, odgoditi početak pregovora.

– Situacija je nesigurna i ovo nikome nije u interesu – rekao je Sipila za nacionalne medije.

Bruxelles se nadao da bi ojačana May mogla biti spremnija na kompromise tokom pregovora te izlazak provesti brzo i bez problema. Sada će stvari biti teže, jer će May biti pritisnuta opozicijom i uvjetima koje je Unija postavila za napuštanje Evropske unije.