Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anketa

Samo četvrtina Britanaca smatra da bi njihova zemlja trebala ostati van EU

london brexit
FOTO: Screenshot

U Britaniji će 4. jula biti održani nacionalni izbori, prvi otkako je zemlja formalno napustila EU 2020.

Samo četvrtina Britanaca vjeruje da bi ta zemlja trebala ostati van Evropske unije, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu, što je najmanji udio od glasanja za odlazak iz bloka 2016. godine.

U Britaniji će 4. jula biti održani nacionalni izbori, prvi otkako je zemlja formalno napustila EU 2020. godine. Uprkos tome što je Evropa dugo bila tema podjela u britanskoj politici, pitanje Brexita do sada se skoro nije pojavljivalo u predizbornoj kampanji.

Istraživanje britanskih društvenih stavova, koje je proveo Nacionalni centar za društvena istraživanja, pokazalo je da 24 posto njih kaže da Britanija treba da bude van EU, u poređenju sa 36 posto u 2019. i 41 posto u 2016.

Također je utvrđeno da se na utjecaj Brexita na pitanja kao što su ekonomija i imigracija sada gleda negativnije nego 2019. godine, kada su održani posljednji izbori. Promjena je posebno bila izražena među onima koji su glasali za „odlazak“ 2016. godine.

Oko 40 posto glasača iz tabora onih koji su glasali za Brexit smatra da je ekonomija u lošijoj situaciji kao rezultat Brexita, u poređenju s 18 posto onih koji smatraju da će to biti slučaj u 2019. Skoro dvije trećine sada vjeruje da je imigracija veća kao rezultat napuštanja EU, u poređenju sa samo pet posto koji su ranije očekivali da će to biti slučaj.

-Ukratko, čini se da za mnoge od onih koji su glasali za izlazak iz EU Brexit nije ispao kako su očekivali – navodi se u izvještaju, čiji je koautor stručnjak za ankete John Curtice.

Anketa među 5.578 ljudi, provedena između 12. septembra i 31. oktobra prošle godine, također je pokazala da je povjerenje javnosti i povjerenje u vladu palo na rekordno nizak nivo, pri čemu 45 posto njih “skoro nikada” ne veruje britanskim vladama da postavljaju potrebe naroda iznad interesa sopstvene političke stranke, prenosi Reuters.