Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Budućnost cijelog regiona počiva u EU integracijama

igor crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na konferenciji “Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma – Pogledi”, koja je u subotu  održana u Banjoj Luci.

Konferenciju su organizirale “Nezavisne novine” i Grad Banja Luka, u partnerstvu sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Predsjedništvom Bosne i Hercegovine i drugim institucijama.

Konferencija je podijeljena na tri panel diskusije: Pogledi, Pogledi regije, Pogledi izvana.

Ministar Crnadak je učestvovao u prvoj panel diskusiji – Pogledi, o temi : Refleksije na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine: Tačke slaganja i razmiomilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar Bosne i Hercegovine?

Panelisti su bili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i kao posebni gost predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Ministar Crnadak je tokom diskusije naglasio da svi moraju biti svjesni činjenice da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat na našem prostoru, te da se, imajući u vidu predmetnu činjenicu, isti mora više cijeniti i poštovati.

Kako je ministar Crnadak napomenuo, entuzijazam iniciran Dejtonskim mirovnim sporazumom upravo počiva na činjenici da je njime data šansa miru.

Naglasio je da pomenuti sporazum u momentu svog nastanka zasigurno nije bio u potpunosti po volji ni jedne strane u BiH, ali je predstavljao minimalni zajednički sadržilac kompromisa za sve narode u BiH, te samim tim omogućio pravo na nadu u novi suživot.

Ministar Crnadak je naglasio i da su građani BiH, 20 godina nakon prestanka rata, svakako očekivali mnogo više, ali da se u cijeloj BiH i dalje jako teško živi, te da upravo te činjenice treba da budu pokretač za nove napore čiji bi cilj bio poboljšanje životnog standarda, razvoj ekonomije i borba protiv i dalje jako visokog stepena korupcije.

Različita mišljenja o Dejtonskom mirovnom sporazumu, kako je naglasio ministar Crnadak, za posljedicu imaju i različita stanovišta o njegovoj budućnosti i eventualnim izmjenama, a zagovaranja radikalnih izmjena istog sporazuma, zasigurno predstavljaju opasnost i politički avanturizam.

Po riječima ministra Crnatka, budućnost cijelog regiona počiva na EU integracijama, a za dobre rezultate na tom putu potrebni su političari koji su sposobni da kreiraju atmosferu dogovora i konsenzusa, saopćeno je iz MVP-a BiH.