Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čak 76 posto građana Bosne i Hercegovine podržava ulazak u EU

2CEDFBF1-964F-46C7-A108-D8DB45F0C316_mw1024_s_n

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije provela u periodu mart/april ove godine, pokazuju da 76 posto građana podržava ulazak BiH u EU. Ulazak u Evropsku uniju podržava 91 posto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, te oko 51 posto ispitanika iz Republike Srpske.

Kao razloge podrške integraciji ispitanici najčešće navode stvaranje većeg broja kvalitetnih radnih mjesta i garanciju trajnog mira i stabilnosti. Među građanima koji ulazak BiH u EU ne podržavaju najviše je onih koji takav stav obrazlažu povećanjem poreza i troškova života.

Kao u i prethodnim godišnjim istraživanjima, skoro polovina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma koja bi poboljšala svakodnevni život građana BiH, dok 11,6 posto ispitanika misli da su to poreska reforma i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

Čak 73 posto građana vjeruje da bi reforme trebalo provoditi i da nisu uslov intergacije u EU, i to radi kreiranja boljih uslova za život bh. građana.

Po mišljenju ispitanika, najveću korist od ulaska u EU imali bi mladi (42,3 posto), političari (18,6 posto), te studenti i istraživači (5,9 posto).

Upitani da iskažu stav o budućnosti EU, oko 37 posto anketiranih građana kazalo je da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dok 17,3 posto njih smatra da EU kao intergacija neće opstati.

Građanima najinteresantnija tema u vezi sa intergacijom je predpristupna pomoć, a najmasovniji načini informisanja o intergaciji u EU su i dalje televizija i internet. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, 11 posto više ispitanika je čulo za Direkciju za evropske integracije.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI). Istraživanje je u cjelosti je dostupno ovdje, a kraći pregled u infografici. Informaciju o istraživanju javnog mnijenja je danas usvojilo Vijeće ministara BiH.