Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron-Juncker: Intenzivirati razgovore o britanskom zahtjevu reformi EU

juncker-cameron

Britanski premijer David Cameron i šef Evropske komisije Jean Claude Juncker su se sastali u Buckinghamshiru i razgovarali o odnosima između Evropske unije i Velike Britanije, kao i o reformama koje Velika Britanija zagovara u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cameron je istakao da Velika Britanija nije zadovoljna aktuelnom situacijom u Evropskoj uniji i dodao da se u EU moraju provesti reforme kako bi se uspostavio efikasniji mehanizam odlučivanja i rješavanja problema.

Juncker je kazao da EU želi da adekvatno odgovori na zahtjeve iz Londona.

“Cameron i Juncker su dugo razgovarali o aktuelnoj situaciji i problemima. Sagovornici su bili saglasni o intenziviranju pregovora između Velike Britanije i EU i uključivanja u dijalog i drugih lidera Unije”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi da su Cameron i Juncker razgovarali i o aktuelnim krizama u Grčkoj i Ukrajini, kao i o pitanju sankcija prema Rusiji.

S ciljem intenziviranja pregovora o reformama EU-a, Cameron će u narednim danima održati sastanke i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, danskim premijerom Helle Thorninom Schmidtom, holandskim kolegom Markom Rutteom, šeficom poljske vlade Ewom Kopacz i predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom.