Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron: Ostanak Britanije u EU je najbolja opcija

cameron ref

Britanski premijer David Cameron tvrdi da bi ostankom u Evropskoj uniji Velika Britanija bila još jača i utjecajnija zemlja, a da bi izlazak iz Evropske unije bio “korak u tamu“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Građani Velike Britanije će na referendumu 23. juna ove godine odlučiti o ostanku ili izlasku te zemlje iz Evropske unije, a britanski premijer Cameron tvrdi da je u pregovorima sa liderima EU isposlovao da Velika Britanija ima specijalni status i najavio je da će voditi kampanju za ostanak u Uniji.

“Želim najbolje za Veliku Britaniju, a najbolje je da ostane u EU. Smatram da bismo ostankom u Uniji bili mnogo jači i mogli lakše rješavati naše probleme na tom zajedničkom velikom tržištu“, kazao je Cameron u BBC programu Andrew Marr Show.

Ističući kako je ostanak u Uniji bolji izbor i sa aspekta sigurnosti u Velikoj Britaniji jer bi se tako vodila efikasnija zajednička borba protiv kriminala i terorizma, Cameron je kazao da bi izlazak iz Unije bio korak ka tami u periodu kada u svijetu svakako postoje krize i nestabilnosti.

“Na zajedničkom tržištu bismo vodili političku saradnju za uspostavu sigurnosti i mira u zemlji i svijetu. Nećemo ni biti u projektima EU koji nam se ne budu sviđali. Izlazak Velike Britanije iz EU-a može samo prividno stvoriti osjećaj nezavisnosti. Međutim, morate se zapitati je li to stvarno tako. Izlazak iz Unije može stvoriti iluziju nezavisnosti, ali ostajete bez snage i kontrole“, kazao je Cameron.

Cameron je kazao da su svi članovi vlade Velike Britanije na jučerašnjoj sjednici pozdravili postignuti dogovor sa EU i da su 23 od ukupno 29 ministara kazali da je ostanak u reformiranoj EU najbolja opcija za London.