Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron u Briselu kolege u opravdanost zahtjeva za reforme EU

david-cameron145

Britanski premijer David Cameron će se danas u Briselu sastati sa nekoliko zvaničnika Evropskog parlamenta kako bi ih pred predstojeći samit lidera EU uvjerio da podrže prijedlog reformi.

Cameron od svojih evropskih kolega traži da podrže njegov prijedlog reformi unutar EU-a kako bi u Velikoj Britaniji u junu mogao biti raspisan referendum o ostanku te zemlje u Uniji.

On će se danas u Briselu sastati sa zvaničnicima EU kako bi razgovarao o kritikama da bi evropski parlamentarci i nakon referenduma u Velikoj Britaniji mogli odustati od reformi jer one ne garantiraju izmjene Lisabonskog sporazuma, glavnog akta Unije.

On se jučer u Parizu sastao sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a iz njegovog ureda je saopćeno da su sagovornici postigli saglasnost o nacrtu prijedloga reformi koji „daje jaku osnovu da dobije podršku na predstojećem Samitu“. U petak je Cameron razgovarao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uporedo s tim, šef britanske diplomacije Philip Hammond je jučer izjavio da će i dalje biti “veoma velikih pitanja” na samitu EU ove sedmice kada evropski lideri budu pokušali da naprave sporazum o ostanku Velike Britanije u Uniji.

“Ima dosta stvari o kojima se i dalje raspravlja” kada su u pitanju reforme koje bi EU možda sprovela da bi zadovoljila zahtjeve Londona.

Lideri članica EU će na samitu 18. i 19. februara u Briselu voditi raspravu o britanskom prijedlogu reformi, a jedna od glavnih tema samita će biti i aktuelna izbjeglička kriza. Fokus samita biće na humanitarnoj pomoći, kontroli vanjskih granica, primjeni akcionog plana EU – Turska, kao i na formiranju centara za prihvat migranata.