Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

2Ako EU i Zapad jednog dana izgube Tursku, biće to zbog njih”

Mevlut Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu se kao gost uredničkog kolegija Anadolu Agency u Ankari u srijedu dotakao i moguće ratifikacije teksta dogovora koji su ranije ove godine postigli Turska i Izrael u kontekstu normalizacije odnosa dvije zemlje, rekavši kako smatra da će “ovaj posao završiti prije nego zastupnici u parlamentu odu na odmor”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da ćemo ovaj posao završiti prije nego zastupnici u parlamentu odu na odmor. Izrael je ispunio uslove koje smo postavili. Mi smo ranije kazali da ćemo normalizovati odnose ako uslovi budu ispunjeni. Zato sada i ovo trebamo što prije implementirati”, rekao je Cavusoglu za AA.

Na pitanje da li postoje naznake da su strani vojnici bili umiješani u pokušaj državnog udara FETO-a, Cavusoglu je istakao da se u vezi sa ovim pitanjem vodi istraga.

“Ono što ja znam je da su iz baze Incirlik poletjeli transportni avioni i igrali važnu ulogu u pokušaju udara. Svi učesnici u tom dijelu su uhapšeni. Osim toga, kakvi kontakti su postojali, s kim su imali veze, prije, kasnije, sve se pažljivo istražuje”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je kako Turska nije posustala u borbi protiv terorističkih organizacija tokom cijelog perioda pokušaja puča u ovoj zemlji.

“Vidimo da je PKK, brat FETO-a po krvi, ovaj period iskoristio kao priliku i intenzivirao napade. Nekoliko dana su sačekali pa su odlučili da intenziviraju napade. Mi reagujemo koliko je potrebno i nastavljamo našu borbu”, kazao je turski ministar.

Istakao je također da Turska nastavlja, kao i ranije, odlučnu borbu protiv terorista ISIS-a.

Dotakao se i odnosa Turske i Evropske unije (EU), naglasivši da su obećanje Unije o bezviznom režimu i sporazum o izbjeglicama koji su postigli 18. marta međusobno povezani.

“Tada sam novinaru rekao da će to biti oktobar, novembar, nebitno. Trebamo odrediti jasnu mapu puta i zajedno provesti bezvizni režim i sporazum o izbjeglicama”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da je poljuljano povjerenje prema EU nakon izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza.

“Trenutno imamo tri sporazuma. Njih trebamo implementirati. EU poručuje da od 72 kriterija u vezi sa bezviznim režimom pet nije ispunjeno. Mi smo im otvoreno kazali da u vezi sa zakonima o terorizmu sada ne možemo praviti izmjene. Eto vidjeli smo nedavno šta je teroristička organizacija FETO uradila, a prije toga smo vidjeli i napad u Istanbulu”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je da je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland nakon pokušaja puča posjetio Tursku i pružio jasnu podršku.

“Nije ispravno da EU pored Vijeća Evrope bez ikakvog razmišljanja govori o ovim temama. Ako se u budućnosti promijene uslovi i atmosfera, i ako spriječimo terorizam, razmotrit ćemo to pitanje. Ali sada od ovoga ne možemo odustati jer je to bitnije od bezviznog režima. Za nas je pitanje borbe protiv terorizma od životnog značaja”, ocijenio je turski šef diplomatije.

Podsjetio je kako je bivši premijer Švedske Carl Bildt pružio podršku Turskoj nakon pokušaja puča 15. jula, dok su u EU postojali drugačiji stavovi.

“Rekao im je, idite i jasno recite da ste protiv državnog udara, a ako imate zabrinutosti recite ih Turcima u lice. To su upravo i naša očekivanja. Dođi, ali prvo pokaži solidarnost. Ova zemlja je prebrodila veliku krizu. Zašto je naš narod na straži? Naš narod se ne osvrće na to previše. Ako im kažeš da budu na straži cijelu godinu oni će biti. To rade iz ljubavi. Za zemlju, za narod, za zastavu, za predsjednika kojeg su birali, za vladu. Isto to rade i ljudi iz drugih partija. Zato dođi i vidi šta se ovdje dešava”, poručio je Cavusoglu predstavnicima EU-a.

Podsjetio je da su četiri partije u Parlamentu Turske podržale zajedničku deklaraciju protiv državnog udara.

Govorio je i o stavu ISIS-a protiv Turske, objašnjavajući zašto je ISIS neprijatelj Turskoj.

“Zašto je ISIS neprijatelj Turske? Zašto su Recepa Tayyipa Erdogana uzeli za metu? Zato jer smo njihove kanale presjekli. Na aerodromima sprječavamo prijelaze stranih terorista, ili ih hvatamo po povratku. Kao drugo, oni koriste, zloupotrebljavaju vjeru, vjeru mira, islam. Šta na to kaže Recep Tayyip Erdogan? U tom smislu, čovjek od velikog ugleda u svijetu. ‘Ovi ne predstavljaju islam. Ovi nemaju nikakvu vezu sa islamom. Ovi čak nisu ni ljudi’. Erdogan zauzima važnu ulogu u sprječavanju ideologije ISIS-a koju koriste kako bi regrutovali ljude. Njegove poruke zauzimaju važno mjesto u cijelom islamskom svijetu. Posebno u zemljama iz kojih dolaze ti strani borci. Baš zato se EU mora osloboditi takvih stavova”, kazao je Cavusoglu.

Govoreći o odnosima Turske i EU, podsjetio je da je potreban konsenzus u Uniji da bi se zaustavili pregovori zemlje o pristupanju u EU.

“Ne zanima nas šta govori jedna ili dvije zemlje, ali treba vidjeti šta se nalazi iza prepreka koje se stavljaju pred Tursku na putu prema EU”, istakao je Cavusoglu.

Dodao je da predstavnici EU trebaju jasno kazati ako žele, kako je rekao, izgubiti Tursku.

“Ako EU želi izgubiti Tursku neka to jasno kaže. Neka kažu da žele zaustaviti pregovore, neka nam ne prijete. Ako žele zaustaviti pregovore neka zaustave. Neka donesu jasnu odluku, neka nas ne obmanjuju. Mi smo podnijeli zahtjev da bi postali članica. Želimo izvršiti obaveze da bi postali članica. Imali smo nedavno pokušaj državnog udara, sa tim se borimo, a ti umjesto da nam uputiš podršku, prijetiš zaustavljanjem pregovora. Zašto to radiš? Ako jednog dana Zapad izgubi Tursku izgubit će je zbog ovakvog pristupa. Ali ako umjesto prijetnje žele napraviti neki korak, neka ga naprave, ali mi ih nećemo moliti. Do danas nismo molili nijednu instituciju. Ako postanemo i članica, bit ćemo jednaki i poštovani”, rekao je Cavusoglu.

Na pitanje da li se nazire pozitivan razvoj odnosa između Turske i Egipta, Cavusoglu je izjavio da je cilj Turske da se problemi rješavaju.

“Želimo razvijati odnose sa Egiptom. Nikada nismo željeli da imamo loše odnose. Nažalost, Egipat se danas suočava sa dubokom ekonomskom krizom. Da ovog momenta zemlje prestanu slati pomoć toj zemlji, tokom jedne sedmice ta zemlja bi kapitulirala. Ko onda ima koristi od ovakvog Egipta. Ne želimo vidjeti ovakav Egipat. Želimo ‘veliki Egipat’. Ako poduzmu korake kako bi uklonili krhkosti unutar zemlje i formirali kulturu pomirenja u tome ćemo im pomoći. Ako Egipat načini pozitivne korake mi ćemo im pomoći. Trenutno imamo mogućnost da se sastajemo na nivou ministara. Možemo se vratiti u stare dane u kontekstu naših odnosa ali sve dok traje ovakvo stanje to se ne može desiti odjednom», kazao je Cavusoglu.

Na kraju je govorio i o krizi u Siriji, napominjući kako i dalje postoje inicijative da se dostavi humanitarna pomoć te da se otvori koridor i ukine opsada u Siriji.