Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Cavusoglu: Turska ne želi članstvo u EU pod svaku cijenu

09/02/2018

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da je cilj turskih snaga u operaciji “Maslinova grana” u Afrinu u Siriji uništiti prijetnju koju po sigurnost Turske predstavljaju teroristi PYD/PKK, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ukoliko mi danas ne uklonimo ovu prijetnju i ne uništimo teroriste na našoj granici i preko granice, sutra će oni biti problem za Tursku i još veća prijetnja. Iza ovih se nalaze i neki koji im pružaju podršku. Ne mislim ovdje samo na oružje koje im šalje SAD”, rekao je Cavusoglu u obraćanju na panelu pod nazivom “Turska vizija vanjske politike” održanom na Univerzitetu Yildiz Teknik u Istanbulu.

Naglasio je da turske vlasti posljednjih 16 godina naporno rade kako bi svoju zemlju što bolje predstavljali u svijetu, dodajući da pritom slijede principe inovativne i humanističke vanjske politike.

“Pokušavamo na ispravan način čitati dešavanja i dinamiku u našem regionu, ali i u svijetu. Turska je, zahvaljujući inovativnoj vanjskoj politici, postala važan akter u svijetu”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da je SAD ostao usamljen nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice i rezolucije Ujedinjenih naroda (UN).

“Turska će i dalje nastaviti s aktivnostima kako bi Palestina bila priznata kao nezavisna država i kako bi bio sačuvan status Jerusalema”, rekao je turski šef diplomatije.

Dotakao se i odnosa svoje zemlje s Evropskom unijom (EU), naglasivši da Ankara nema problem s Briselom i da je najveći problem u samoj Uniji.

“Turska je za njih problem. Zašto? Zato što se Turska sada glasno protivi pritiscima i nepravdi. Kako god, Turska nije zemlja koja pod svaku cijenu želi članstvo. Ako to bude pod jednakim uvjetima i na častan način, onda neka bude”, rekao je Cavusoglu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.