Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cazeneueve: Britanija ima moralnu dužnost da prihvati djecu iz “džungle”

jungla

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneueve izjavio je u ponedjeljak da Velika Britanija ima moralnu dužnost da prihvati svu djecu iz izbjegličkog kampa “džungla” u Calaisu, gradu u koji stižu u pokušaju da kroz Eurotunel ispod kanala La Manche pređu na teritoriju Velike Britanije.

“Molim Britaniju da preuzme svoju moralnu dužnost. U Calaisu je više stotina maloljetnika bez pratnje koji imaju porodicu u Velikoj Britaniji. U procesu smo izrade tačne liste i Britanci trebaju ispuniti svoje obaveze. Mi smo naše ispunili”, kazao je Cazeneueve u intervjuu za radio RTL uoči posjete Londonu gdje je planirano da se sastane sa britanskom kolegicom Amber Rudd.

Cazeneuve je prošle sedmice istakao da u kampu “Džungla” boravi do 950 djece, od kojih je većina bez pratnje roditelja ili staratelja.

Aktivisti ističu da mnoga djeca imaju porodice u Velikoj Britaniji i treba im biti dozvoljeno da tamo putuju.

Predsjednik Francuske Francois Hollande najavio je da će vlasti te zemlje do kraja godine definitivno zatvoriti izbjeglički kamp u gradu Calaisu u kojem je trenutno smješteno najmanje 7.000 izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji planiraju nastaviti put do Velike Britanije. Oni će biti premješteni u ostale prihvatne centre širom Francuske.