Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Celik: EU postala neprivlačna i zatrpana unutarnjim problemima

celik

Ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske Omer Celik izjavio je danas u Ankari da se Evropska unija sve više zatvara u sebe udaljavajući se od vrijednosti na kojima je utemeljena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ponekad me pitaju da li Turska želi postati članica EU-a, a ja odgovoram kako je u tom pitanju izuzetno važna riječ ‘Evropa’, jer je pitanje o kojoj Evropi se radi? Je li to Evropa koju u svojim glavama formiraju Sarkozy, Le Pen ili Wilders? Ako je to takva Evropa, onda Turska nikada ne želi biti članica takve unije niti takvoj uniji dati legitimitet. Ali, ako se radi o uniji u skladu s vrijednostima postavljenim u njene temelje, Evropi udaljenoj od primjene dvostrukih standarda, onda je Turska njen prirodan dio”, rekao je Celik gostujući na uredničkom kolegiju Anadolu Agency (AA).

On je pozvao zemlje Evropske unije da prestanu sa sistematskim onemogućavanjem turskih ministara da učestvuju u aktivnostima organizovanim širom Evrope.

Kada je riječ o Njemačkoj i događajima u vezi s sprjčavanjem učešća turskih zvaničnika u nizu aktivnosti tamošnje turske dijaspore, Celik je rekao kako Turska ne prihvata izgovor da je odgovornost na lokalnim upravama te podsjetio kako je poznato da je riječ o sistematskom sprečavanju.

Ocijenivši situaciju u vezi s posljednjim dešavanjima u Njemačkoj kao tešku krizu, Celik je ukazao na potrebu iznalaženja rješenja za tu situaciju.

“EU već dugo vremena nije u mogućnosti ponuditi ništa privlačno. EU je zatrpana unutarnjim problemima”, rekao je Celik podjsećajući na rast islamofobije u zemljama Evropske unije.

Celik je upozorio i kako rast ekstremne desnice u EU-u ustvari proizvodi sve više protivnika članstva u Uniji.