Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropska komisija

Čelnici EPP-a jedinstveni u potpori kandidaturi Manfreda Webera

Manfred Weber

Zastupnici izabrani na Macronovoj listi, njih 21, znatno su pojačali zastupnički klub evropskih liberala, koji su treća stranka po snazi u Evropskom parlamentu sa 109 zastupnika

Svi čelnici Evropske narodne stranke (EPP) jedinstveni su u potpori kandidaturi Manfreda Webera za predsjednika Evropske komisije, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

Čelnici 28 zemalja Evropske unije okupili su se utorak u Bruxellesu, dva dana nakon evropskih izbora, kako bi počeli razgovore o postupku i kriterijima za izbor novog predsjednika Evropske komisije te cijelog paketa, koji uključuje i predsjednika Evropskog vijeća, Evropske centralne banke, visokog komesara za vanjsku i sigurnosnu politiku, kao i predsjednika Evropskog parlamenta.

Prije neformalne večere, svi su čelnici sudjelovali na sastancima svojih političkih grupacija.

“Jedinstveno je stajalište svih čelnika EPP-a da nakon ovakvih rezultata podržimo našeg kandidata Manfreda Webera za predsjednika Evropske komisije i to je naša pozicija s kojom danas nastupamo”, rekao je Plenković nakon summita stranačkih čelnika, a prije neformalne večere čelnika svih zemalja članica.

“To je prigoda da se iskristaliziraju pozicije”, rekao je Plenković koji očekuje da će Evropsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, na svom sljedećem redovnom summitu 20. i 21. juna predložiti ime novog predsjednika Evropske komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u utorak u Bruxellesu koncept “spitzenkandidata” za izbor predsjednik Evropske komisije i Manfreda Webera, koji se natjecao kao vodeći kandidat Evropske narodne stranke, a francuski predsjednik Emmanuel Macron poručuje da ne želi Webera. “Kao savezna kancelarka velike njemačke koalicije mogu reći da svi partneri u koaliciji podržavaju model spitzenkandidata. Ja podržavam Manfreda Webera, iako ne i svi partneri u koaliciji”, rekla je Merkel.

Zastupnici izabrani na Macronovoj listi, njih 21, znatno su pojačali zastupnički klub evropskih liberala, koji su treća stranka po snazi u Evropskom parlamentu sa 109 zastupnika.