Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnici EU vanredno zasjedaju zbog Brexita

merkel hollande343

Dvodnevni summit Evropske unije, na kojem će glavna tema biti rezultat referenduma kojim su građani Velike Britanije odlučili napustiti EU, počinje danas u Bruxellesu.

U pozivnom pismu za summit, koje je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk uputio državama članicama Unije, navodi se kako će britanski premijer David Cameron predstaviti situaciju u Britaniji nakon referenduma.

Za srijedu je zakazan neformalni summit 27 šefova država i vlada EU, prvi put u tom sastavu i bez Velike Britanije, a na kojem će se raspravljati o političkim posljedicama britanskog referenduma.

“Kao prvo, razgovarat ćemo o tzv. ‘procesu razvoda’ koji je opisan člankom 50. Lisabonskog sporazuma. Kao drugo, počet ćemo diskusiju o budućnosti EU s 27 država članica”, napisao je Tusk.

Zasjedaju i europarlamentarci

Istovremeno, u Strasbourgu će biti održana i izvanredna sjednica Evropskog parlamenta posvećena Brexitu.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je ranije izjavio kako je Cameronova odluka da se čeka do oktobra kada bi Britanija zatražila izlazak iz EU “skandalozna” te je po njemu time “cijeli evropski kontinent postao britanski taoc”.

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz tog bloka, prenose agencije, te u tom cilju pravni timovi EU proučavaju je li moguće ubrzati mehanizam izlaska.

Zbog toga, kako prenose njemački mediji, Evropski parlament i Schulz namjeravaju Britancima dati rok da službeno obavijeste Bruxelles o ishodu referenduma. Taj rok istječe danas, prenose njemački mediji.

Cameron je u britanskom parlamentu poručio kako se odluka birača o izlasku iz EU mora poštivati i da “Britanija sama odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska”.

“To je naša suverena odluka i nju će Britanija donijeti sama”, istaknuo je.

Nema neformalnih pregovora

Evropska unija neće neformalno pregovarati s Velikom Britanijom o odlasku dok London ne aktivira Članak 50, istaknule su Njemačka, Francuska i Italija, javljaju agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se prije najavljenog summita s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i italijanskim premijerom Matteom Renzijem.

“Složili smo se da je Članak 50. evropskih ugovora vrlo jasan – zemlja članica koja želi napustiti Europsku uniju mora o tome izvijestiti Europsko vijeće. Ne može biti nikakvih daljnjih koraka dok se to ne dogodi. Tek tada će Europsko vijeće izdati smjernice prema kojima će se pregovarati o izlasku. To znači da neće biti neformalnih ni formalnih razgovora o izlasku Britanije dok Europsko vijeće ne dobije zahtjev za napuštanje EU-a”, poručila je Merkel.

Hollande i Renzi istaknuli su potrebu da se što je prije moguće riješi to pitanje kako bi se mogli usredotočiti na izazove s kojima je suočeno preostalih 27 zemalja članica.

“Ne smijemo gubiti vrijeme ni što se tiče rješavanja pitanja izlaska Ujedinjenog Kraljevstva na odgovarajući niti davanja novog poticaja Europskoj uniji. Nema ničeg goreg od neizvjesnosti”, “, rekao je Hollande.

Britanski birači izjasnili su se na referendumu u četvrtak za izlazak Britanije iz EU-a s 52 posto glasova nasuprot 48 posto koliko ih je bilo za ostanak.