Cerar protiv kratkoročnih rješenja za migracijsku krizu

Miro Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da je za moguću novu migracijsku krizu potrebno naći dugoročna i održiva rješenje i usprotivio se postavljanju unutarnjih barijera među članicama Europske unije.

“Slovenija već brani vanjsku schengensku granicu. Razmijem razloge koji su neke članice Schengenskog prostora navele na uvođenje privremenih kontrola na unutarnjim granicama”, kazao je Cerar u obraćanju sudionicima 11. međunarodnog Bledskog strateškog foruma koji je počeo u ponedjeljak, a danas se nastavlja, javlja Hina.

No, ako bi stvaranje barijera na unutarnjim europskim granicama postao “stalni modus operandi”, onda EU ne bi mogla normalno funkcionirati jer se temelji na slobodnom protoku ljudi, roba i usluga, pa bi se Unija mogla čak raspasti, upozorio je slovenski premijer.

Slovenija je lani u jeku izbjegličke krize kao sredstvo odvraćanja postavila bodljikavu ogradu na trećini svoje granice s Hrvatskom, ali je uznemirena vijestima da će Austrija kontrolirati promet na svojim graničnim prijelazima sa Slovenijom te Italijom ako bi središnjoj Europi opet zaprijetio masovni izbjeglički val u velikim brojevima.

Po Cerarovim je riječima potrebno naći dugoročno i solidarno rješenje za prekid sukoba u Siriji kako bi se ljudima koji od tamo dolaze omogućili normalni uvjeti za život u njihovoj domovini.